Indhold

Sådan skaber du ergonomisk arbejdsplads derhjemme

Planlagte pauser

 

Er du også en af dem, som har fundet ud af, at det at arbejde kan være lige så effektivt, som at møde ind på en arbejdsplads? Eller frygter du bare endnu en lockdown, hvor du skal bo og arbejde samme sted? Uanset hvad, så kan det være en god ide at indarbejde faste rutiner som f.eks. pauser.

 

Gerne minimum 5 min i timen, så du ikke sidder mere end en time ad gangen. Det kan være en simpel kaffepause, en tur ud i haven med hunden eller bare en tur rundt i huset. Pauserne er også gode for evt skriveblokeringer eller hvis du er gået i stå med en opgave.

 

Et ergonomisk kontormiljø

 

Det er vigtigt at du har styr på ergonomien derhjemme. Selv hvis du ikke har ret meget plads derhjemme, så er det en god ide at investere i et godt skrivebord. Du kan f.eks. investere i et væghængt skrivebord, hvis pladsen derhjemme er lidt trang. Det mest optimale er dog, hvis du kan dedikere et helt rum til din arbejdsplads, dette betyder også noget for det mentale, således at du adskiller arbejdsliv og privatliv. Og lad være med at sidde ved spisebordet i en spisebordsstol, det er noget at det værste du kan byde din ryg. Det er næsten lige meget hvor lidt du arbejder hjemme, hvis du har flere stilsiddende timer bare et par gange om ugen, så vil det være værd at investere i en ordentlig kontorstol og hæve sænkebord.

 

En spisestol er nemlig ikke beregnet til din krop, den kan ikke tilpasses og justeres til din krop, og så ender du i en dårlig arbejdsstilling. Og hvis du har en dårlig arbejdsstilling, så kan det også påvirke din produktivitet negativt. Og i sidste ende kan du ende med smerter i både lænd, nakke og ryg.

 

Arbejder du på en bærbar computer? Så skal du sikre dig at den kommer op i øjenhøjde, således du undgår at kigge nedad. Du kan også komplementere din bærbar med en mus og et ekstra tastatur som hjælper på ergonomien.

 

Den skiftende arbejdsstilling er den bedste arbejdsstilling.

 

Uanset hvor godt et hæve sænkebord og kontorstol du køber, så vel det aldrig kunne kompensere og hjælpe dig, hvis du ikke aktivt skifter din arbejdsstilling. Fx ved at arbejde stående eller at gå en tur, som nævnt tidligere. Det er også vigtigt at du husker at sidde korrekt i stolen. Du skal undgå at synke sammen i overkroppen og rette lænden ud med skulderne trukket tilbage. Dine fødder skal helst hvile solidt på jorden og dine knæ skal gerne være i en 90 graders vinkel. Hvis du gør dette, så sikrer du dig en god arbejdsstilling.