Indhold

Hvad er en momentnøgle?

En momentnøgle er et specialværktøj, der bruges til at stramme møtrikker og bolte til en forudbestemt momentværdi. Det vil altså sige, at man kan indstille præcist, hvor stramt det skal være, således der ikke sker overspænding som kan forårsage unødig skade. En momentnøgle gør det altså muligt at stramme bolte og møtrikker til den korrekte spænding.

Momentnøgler bruges inden for mange forskellige industrier og brancher, herunder reparationer og vedligeholdelse i auto-/lastvognsbranchen, marineindustrien, vindmølleindustri og til byggeri.

I specielt autoindustrien er det f.eks. meget vigtigt, at boltene på hjulene af et køretøj er fastgjort med korrekt drejningsmoment. Det er med til at sørge for at hjulene sidder rigtigt fast, men uden at boltene er spændt for hårdt. Derfor ser man også, at de fleste gør-det-selv entusiaster har investeret i en momentnøgle til deres værksted eller garage. Det bør du i hvert fald også gøre, hvis du pønser på selv at skifte dine egne dæk.

Hvordan bruger man en momentnøgle?

Du tænker måske, at du ikke har brug for et momentnøglesæt til at installere tændrør eller spænde boltene på dine hjul på bilen. Det er dog sjældent en god tanke at have, da undersøgelser viser, at de fleste personer faktisk strammer deres bolte alt for meget, hvilket kan resultere i ødelagte bolte og beskadiget udstyr – og det udgør naturligvis også en øget fare i trafikken.

Det er altså derfor vigtigt at bruge det rigtige udstyr, så man kan mindske den slags fejl. Det gør man altså også ved at sørge for korrekt indstilling af momentnøgle inden brug. På stort set alle momentnøgler gøres dette ved at dreje på bunden af håndtaget. Derefter skal du blot bestemme om du vil stramme eller løsne bolten.

Det er dog en proces man kan slippe for, hvis man i sit job altid kræves den samme spænding på møtrik og bolte. I sådanne tilfælde anbefales det at vælge en momentnøgle med preset-funktion, som fast har forudindstillet det korrekte moment. På den måde er du altid sikker på, at du får fastspændt den ønskede møtrik eller bolt korrekt. Samtidig slipper du for at dobbelttjekke moment indstillingen i tide og utide som sparer en masse tid.

Momentnøgler anvendes i en bred vifte af industrier som auto, luftfart, offshore og endda nuklearindustrien – derfor er kalibrering af momentnøgler afgørende for at sikre kontinuiteten i dit arbejde, og for at undgå unødige skader på grund af forkert spænding.