Indhold

Hvor længe holder læder?

Læder har en meget lang levetid, hvis det bliver behandlet ordentligt. Det er utroligt slidstærkt, og derfor har det i århundreder været brugt til alt fra hestenes sadler og seletøj til sko, tøj og tasker. Selvom vi kan lave mange ting kunstigt, er der intet, som slår ægte læder på kvalitet.

 

En læderjakke kan nærmest holde evigt, hvis du ikke er alt for hård ved den. Hvis den begynder at blive lidt stiv i betrækket, er det tid til at give den lidt læderfedt, for at gøre læderet blødt og smidigt igen. Læderfedtet lukker også overfladen, så læderet bliver vandafvisende, og snavs er lige til at tørre af med en fugtig klud.

 

Det samme gælder naturligvis læderhandsker. Køber du et par Hestra handsker, har du nærmest handsker til resten af dit liv. Hestra har i årevis produceret handsker og luffer til soldater, så de har helt styr på at lave handsker, der kan holde til lidt af hvert.

Du kan udrette mirakler med læderfedt

Den eneste ulempe, der er ved læder, er, at det ikke kan lappes (pænt). Hvis du laver et hul i din læderjakke, er det ikke sådan lige at reparere det igen – men der skal heldigvis meget til, før læderet revner. Sørger du for at holde læderets overflade mættet med fedt, undgår du at læderet tørrer ud, for så er der risiko for, at det revner.

 

Hvis du skal have et par sko eller en taske, som skal kunne holde til at blive brugt uden at komme til at se slidt ud, skal du vælge læder. Hvorfor? Når læder bliver brugt får det bare patina, og langt de fleste ridser eller skader kan trylles væk med læderfedt eller skosværte. Hvis du har et gammelt bælte, taske eller andre lædervarer, så prøv lige at pudse det op, inden du smider det i skraldespanden.