Indhold

Ejendomsmæglere i knibe – Der er ikke nok landejendomme til salg

Ejendomsmæglere har de seneste år set en ny tendens, som adskiller sig fra de sidste mange årtier. Tidligere har der været en klar og tydelig bevægelse fra landet og de mindre byer og ind mod byerne. I mange år har byerne tiltrukket revl og krat fra småbyerne og udkantsdanmark, hvor kun dem med dybeste rødder er blevet hængende. Denne tendens er nu brudt, hvor flere søger ud mod landet og småbyerne i håb om at få mere plads at boltre sig på, ro til at hvile og om muligt som en flugt fra hamsterhjulet. 

 

Ejendomsmæglere på overarbejde

Denne tendens sætter ejendomsmæglere i hele landet på intens prøve. For antallet af landejendomme til salg er begrænset, og mange ønsker den fulde pakke, når de vælger at hive rødderne op fra byerne og plante dem i de grønne marker. Ikke alene har mange høje forventninger i deres jagt på at finde landejendomme til salg. De fleste har en længere liste, hvoraf alting skal opfyldes, før de slår til. Det betyder, at der er rift om de bedste af ejendomsmæglernes landejendomme til salg. De bedste ryger hurtigt og til skyhøje priser. Men selv de landejendomme til salg, som ikke umiddelbart er i bedste stand, bliver opkøbt lynhurtigt. Det er dog hovedsageligt de mennesker med håndværkerbaggrund og som er inspireret af diverse bygselv-programmer, som køber disse håndværkertilbud, da de selv kan sætte dem i stand. 

 

Men alt dette sender ejendomsmæglerne på overarbejde. Der er kort sagt ikke nok landejendomme til salg. Selvom flere landmænd opkøber eller lejer jord fra de ejere, som ikke selv kan eller vil dyrke den, er der stadig langt fra nok landejendomme til salg. Urbaniseringen er på tilbagetrækning, og det kræver mere og mere af ejendomsmæglerne at imødekomme efterspørgslen. 

 

Få greb at benytte sig af

Det kan virke som om ejendomsmæglerne er bundet på hænder og fødder. Men et af de få greb, som de kan benytte sig af, er at opdele landejendomme til salg. Oftest følger der temmelig store grunde med landejendomme til salg, og ejendomsmæglerne kan udnytte dette til at opdele grunden. Ved at opdele grunden i flere dele, kan de familier, som ønsker at komme på landet uden behov for en reel gård, få fingrene i en grund med masser af areal, hvor de selv kan opføre deres drømmebolig. Det er formentlig det tætteste, man kommer på en win-win situation. For på den ene side får sælger formentlig en væsentlig bedre pris, efterspørgslen bliver imødekommet og køber får frihed til selv at bygge sin drømmebolig. 

 

Selvom dette nok ikke er tilstrækkeligt til at udligne udbud og efterspørgsel, er det trods alt et skridt i den rigtige retning, som gør livet en smule lettere for en del ejendomsmæglere.