Indhold

Dine medarbejdere er det største aktiv

I en tid hvor ansatte er den knappe ressource og samtidig også en stor del af dit brand, bliver fastholdelse af dem, en stor udfordring. Headhuntere og konkurrenter er konstant på jagt.

 

Det enorme opsving fortsætter og vores kamp for at fastholde medarbejdere er pludselig blevet vores største udfordring. Det er en svær balancegang at holde lønniveau, skabe udfordringer og udvikling, samt skabe den selvrealisering som mange medarbejdere arbejdere gør sig, igennem deres arbejde.

 

Håndværkere, ingeniørvirksomheder og softwarehuse… Alle mangler arbejdskraft og det sender lønnen på himmelflugt. Udfordringen for arbejdsgiverne er at løn er en kortvarig tilfredsstillelse og falder medarbejderen for den, falder man for den igen. Men det er ikke det der skaber langvarige og stabile kollegaer.

 

Skab sammenhold og sammenhængskraft

En metode som vokser meget, handler om trivsel. At skabe sammenhængskraft som gør det svært for medarbejderen at bryde med virksomheden, kan hurtigt blive din bedste investering. Som Morten Albæk siger, skal man skabe mening, tilfredsstillelse og lykke. Tilfredsstillelse er løn, titler og andet, som for medarbejderen kan være meget kortvarig. Det er et behov som blive opfyldt, og derefter opstår et nyt behov. Mening derimod handler om at skabe et why i virksomheden. Det why kan sagtens være ”at skabe den bedste arbejdsplads”.

 

Det er vigtigt at medarbejderne har en fælles opfattelse af hvordan vi arbejder sammen. I dansk sejlsport har de lykkes med at skabe en fælles platform omkring vidensdeling. Det er i høj grad grunden til at sejlsporten vinder så mange medaljer som de nu en gang gør.

 

Hos Matchrace i Middelfart laver de teambuilding og medarbejder events for virksomheder. Det gør de i deres store kapsejladsbåde. Deres tilgang til historien og kulturen i sejlsporten er en kæmpe inspiration for mange virksomheder.

 

At kunne samarbejde om et fælles mål med alle kollegaer, skaber en fælles forståelse for hvorfor vi gør som vi gør. På bådene er alle lige og alle har brug for hinanden. Hierarkiet fra dagligdagen forsvinder og det tydeliggøres at alle har brug for alle og at ingen på båden er mere værd end andre.

 

Selv en garvet kapsejler kan ikke vinde sejladsen alene og derfor bliver det netop en fælles oplevelse. Et event hos Matchrace tager 4 timer. Men så er det til gengæld også gæsterne selv der sejlere kapsejladserne til sidst. Her er instruktøren ”blind passager” og har kun den rolle, at sikre gæsterne, så sejladsen bliver helt tryg.